Založ si blog

Na dolnom toku rieky Inn

Inn je jednou z najvýznamnejších alpských riek. Na svojej vyše 500 km dlhej púti začínajúcej v Švajčiarskych Alpách neďaleko mesta Svätý Móric až po Passau, kde sa vlieva do Dunaja, pretína územia troch krajín: spomínaného Švajčiarska, Rakúska a Nemecka. Po celej dĺžke svojho toku ukazuje svoje rôzne podoby. Od nádherných dolín a tiesňav na svojom horskom úseku až po nivy s lužnými lesmi na jej dolnom úseku. Záverečný úsek chcem v tomto článku priblížiť.

blog 1 b

Pracovné povinnosti v posledných piatich rokoch ma zaviedli do oblasti zvanej Innviertel (štvrť Innu) na rakúsko-bavorské pohraničie, kde som si okrem náročnej a často aj stereotypnej práce opatrovateľa mohol vychutnať aj príjemnejšiu stránku pobytu – spoznávanie okolia. Môj prvý kontakt s regiónom bol v starobylom trhovníckom meste Braunau am Inn. Toto mesto sa asi najviac preslávilo ako rodisko Adolfa Hitlera. Jeho rodný dom patrí medzi najznámejšie mestské atrakcie. blog 3 bSpočiatku som ho mal problém nájsť, ale nakoniec aj vďaka inštrukciám susedky, sa mi to podarilo. Je to žltý dom zasadený do bloku mestskej zástavby neďaleko mestskej brány, ktorý sa (až na svojho niekdajšieho obyvateľa) od tých ostatných moc nelíši. Na známeho rodáka upozorňuje iba kus kameňa pôvodom z neďalekého koncentračného tábora Mauthausen (tento fakt je uvedený na zadnej strane kameňa), na ktorom je vytesaný nápis bez znamienok „Za pokoj, slobodu a demokraciu Nikdy viac fašizmus Milióny obetí varujú“. blog 4Múzeum v rodnom dome by ste hľadali márne. Momentálne sa v ňom nachádza chránená dielňa. Celkovo vzťah k Hitlerovi je tu trochu problematický. Aj keď sa drvivá väčšina obyvateľov mesta od jeho skutkov dištancuje, nájde sa tu aj veľká skupina ľudí, ktorí k nemu cítia nieže sympatie, ale akúsi blízkosť ako k svojmu spolurodákovi a historickej osobnosti, o čom svedčia sporadické spomienkové akcie pri príležitosti jeho narodenia. Braunau má našťastie aj veľa iných atrakcií, ktoré treba vidieť. 

blog 6Od spomínaného domu sa presunieme trochu ďalej smerom k rieke, kde horizontu uličky lemovanej nádhernými historickými mestskými domčekmi dominuje už spomínaná mestská brána zvaná aj salzburská. Mestské brány sú neodmysliteľnou súčasťou historických centier rakúskych miest. Táto však nie je zaujímavá len svojou architektúrou (je zakomponovaná do neďalekého domu), ale aj skutočnosťou, že sa jedná o najstaršiu zachovanú stavbu na námestí (spomína sa pri veľkom požiari v 13. storočí). Tá oddeľuje Salzburské predmestie (Salzburger Vorstadt) plnú romantických úzkych uličiek od Hlavného námestia (Stadplatz).

blog 2 bHlavné (alebo aj Mestské) námestie pozostáva z budov vybudovaných na prelome 15. a 16. storočia. Za zmienku stojí budova radnice, ktorá svoju podobu získala na začiatkom minulého storočia, kedy bola po požiari opätovne vybudovaná a slávnostne ju otváral cisár František Jozef I. Ďalšou atrakciou je farský Kostol sv. Štefana vybudovaný v rokoch 1439 – 1466, ktorý sa so svojou 87 m vysokou vežou sa radí medzi najvyššie v krajine. Prevyšujú ju len veže Kostola sv. Štefana vo Viedni, Nového dómu v Linzi a Kostola srdca Ježišovho v Grazi. blog 5Výška veže bola dlhú dobu chybne uvádzaná medzi 96 – 97 m, ale nakoniec merania ju stanovili na súčasnú hodnotu. Jej baroková špička bola osadená v 18. storočí a je najtypickejším prvkom siluety mesta a blízkeho okolia. Ako som už spomínal, Braunau bolo a je trhovníckym mestom. Trhy sa na Hlavnom námestí zvyknú konať najmä počas sobôt. Okrem výročných sa konajú aj talianske (kde si možno zakúpiť talianske výrobky), či rôzne charitatívne. Ponuka je bohatá.

blog 7Teraz sa od hlavného námestia presúvame cez kruhový objazd po moste Innbrücke do bavorského Simbachu am Inn. Tento most je preslávený tým, že Hitler po ňom prešiel do Rakúska, čím začal anšlus. Hranica pretínajúca most je označená tabuľkou a bývalé colné úrady nachádzajúce sa na nemeckej strane slúžia ako múzeum colníctva. Pamiatkou sú len štátne znaky (orly) oboch krajín na fasáde. Simbach oproti Braunau pôsobí komornejšie a historických pamiatok je tu tiež pomenej. Za zmienku stojí budova radnice. Kostolov nepoškvrneného počatia Panny Márie a Nanebovzatia Panny Márie. Neďaleko železničnej stanice sa nachádza pamätník v podobe odstavenej parnej lokomotívy DR 52 8034-2.

blog 8Ďalšou atrakciou sú cyklotrasy vedené po oboch brehoch rieky prechádzajúce poliami a typickými dedinami. Nielen dediny, ale aj samotné nábrežie Innu je atrakciou. Početná kaskáda priehrad (celkovo sa ich na Inne nachádza 24)vytvorila ideálne podmienky pre hniezdenie vodných vtákov. Celá oblasť dolného toku Innu je chránenou prírodnou rezerváciou, kde si ornitológovia prídu na svoje. Medzi najvýznamnejších „hniezdiacich rezidentov“ tu patrí orliak morský, rôzne druhy divých kačíc, volavky, či všadeprítomné čajky. blog 12Cyklistika a pozorovanie vtárkov je v tejto oblasti veľmi obľúbeným koníčkom všetkých vekových kategórií. Južne od Simbachu po cyklotrase sa naskytá ďalšie rodisko významnej osobnosti – Marktl am Inn, kde stojí rodný dom Jozefa Ratzingera, bývalého pápeža Benedikta XVI. Aj keď tu nevládne tak silná eufória ako vo Wadowiciach (rodisku Jána Pavla II.), miestni majú svojho spolurodáka v úcte. Na jeho rodný dom upozorňuje mnoho smeroviek a infotabúľ s jeho fotografiou.

blog 11Južne od Braunau sa nachádza Ranshofen, ktorý je jeho mestskou časťou. Okrem hlinikárne sa tu nachádza známy kláštor. Prvý krát sa spomína v roku 788 n.l. ako hospodrásky dvor bavorského vojvodu. Neskôr tu bola zriadená fara a nakoniec v roku 1125 bavorský vojvoda Henrich IX.tu zriadil augustiniánsky kláštor. Počas svojej existencie prešiel mnohými prestavbami. Dnes slúži nielen na cirkevné, ale aj kultúrne akcie účely.

Inn je aj dôležitou odvodňovacou riekou, čím vznikajú aj pekné sútoky. Najznámejším v tejto oblasti je sútok s riekou Salzach, kde sa z vyvýšeného brehu na hlavnej ceste medzi Braunau a Salzburgom naň nachádza vyhliadka. Okrem sútoku oboch riek sa tu naskytá panoráma na krajinu na pomedzí dolného a horného Bavorska. Teraz budeme pokračovať po riečke Salzach smerom na juh. Po pár kilometroch sa nachádza na bavorskej strane mesto Burghausen. Okrem dvoch rafinérií sa tu nachádza rovnomenný hrad,blog 13 ktorý s dĺžkou vyše 1 kilometra je najdlhším blog 14blog 15blog 16hradným komplexom na svete! Cesta na hrad sa začína na historickom námestí pod hradom, odkiaľ vedie na hrad chodník. Stúpanie si možno krátiť peknými výhľadmi na historické centrum mesta s vyvýšeným brehom ponad Inn na rakúskej strane. Hrad pozostáva z hlavného hradu, šiestich nádvorí a rôznych budov (od kaplniek, pekární, pivárne až po domy služobníctva, ktoré sú dodnes obývané). Prvá zmienka o osídlení a pevnosti pochádza z doby bronzovej. Hrad do súčasnej podoby tu bol stavaný od 11. storočia. V súčasnosti je dominantou nielen mesta, ale aj širokého okolia. Na druhej strane hradného vrchu sa nachádza jazero s kúpaliskami a americký vojenský cintorín. Po prehliadke hradu odporúčam zostúpiť do historického centra, odkiaľ sa naskytajú neopakovateľné pohľady na hrad.

blog 9Obernberg am Inn je momentálne mojím aktuálnym pôsobiskom. Nachádza sa medzi Schärdingom a Passau. Najväčšou atrakciou je Trhovnícke námestie (Marktplatz), ktoré sa považuje za najkrajšie v celom Rakúsku. Úzke troj-štvorpodlažné pestrofarebné meštianske domy usporiadané do blokov mu dávajú neopakovateľnú atmosféru. blog 10Obzvlášť zaujímavé sú ozdobné ornamenty na budovách. Okrem námestia sa tu nachádza Falknerei (sokolovňa) v priestoroch bývalého hradu, kde si možno prezrieť expozíciu o sokoloch a iných dravých vtákoch (lovecký výcvik, chov a pod.). Milovníci vodných diel si môžu vychutnať výhľady na jednu z priehrad, prípadne si pozrieť jednu z lopatiek turbíny, umiestnenej pri vstupe do elektrárne ako pamätník. Na bavorskom brehu sa nachádza kúpeľné mesto Bad Füssing, kde si zasa na svoje prídu milovníci vodného relaxu.

Najväčším turistickým magnetom regiónu je univerzitné mesto Passau. Prvou zaujímavosťou je jeho poloha na Dunaji. Nachádza sa tu sútok troch riek: Innu, Dunaja a riečky Ilz. Tento sútok patrí medzi jeden z najkrajších na svete. Najkrajší pohľad je z pevnosti Veste Oberhaus vypínajúcej sa nd mestom, kde je historické centrum vklínené medzi pritekajúce rieky ako na dlani a pripomína dve lode na Dunaji. 

blog 20

blog 18blog 17blog 19

Opisovať všetky krásy historického centra mesta pozostávajúceho z rozmanitých prevažne barokových budov by bolo na veľmi dlho. Už len spomínaný pohľad naň je jednou z najväčších atrakcií. Táto krása má však aj svoju odvrátenú stránku, ktorou sú časté povodne, kde všetky tri rieky vyženú svoje vody vysoko nad okná barokových budov. Najkrajšou budovou je barokový Kostol sv. Štefana z roku 1693 s dvomi vežami (trochu pripomína ten mníchovský). Kúsok ďalej sa nachádza Kostol sv. Michaela, s barokovou výzdobou. Z hospodárskych budov treba spomenúť pivovar neďaleko univerzity. Zaujímavosťou je aj vodné dielo Kachlet na Dunaji so zaujímavou tehlovou fasádou.

blog panoramaRegión dolného Innu má svojim návštevníkom čo ponúknuť. Toto je len pár miest, ktoré sa mi podarilo navštíviť. Dúfam, že v budúcnosti sa mi podarí ešte pár riadkov z tohto pekného regiónu doplniť.

 

Pomoransko – Na ostrove kriedy a rakytníka

25.12.2019

Na gauči hotela v Greifswalde sa prebúdzame do pekného rána a hneď ideme na raňajky. Ponuka je bohatá a za spoločnosti ostatných hostí prevažne z radov penzistov plánujeme program dňa. Po zbalení sa vychádzame na rýchlu prehliadku mesta. Krátko po ôsmej hodine pôsobí univerzitné mesto ospalým dojmom, čo poskytuje vynikajúce podmienky pre fotenie nádherných historických [...]

Pomoransko – Štetínsky paprikáš

23.12.2019

V Slupsku sa opäť napájame na rýchlostnú cestu S6 a po hodine sa ocitáme v Koszaline, kde odbočujeme do letoviska Kolobrzeg. Opravované úseky cesty v kombinácii s faktom, že do letoviska slúži ako príjazd klasická vojvodská cesta mení pohodovú jazdu na nočnú moru. Pred Kolobrzegom sa vytvára niekoľkokilometrová kolóna. Po vyše hodine prerušovanej jazdy sa konečne [...]

Pomoransko – Slowinske duny

20.12.2019

Na priváte neďaleko Wladyslawova sa prebúdzame do príjemného oblačného rána. Hneď po zbalení vecí smerujeme na západ. Prvým cieľom sú pozostatky nedostavanej jadrovej elektrárne Žarnowiec. Cesta po poľských okreskách ubieha relatívne rýchlo a monotónne. Borovicové lesy striedajú lúky a vresoviská. Asi po hodine prichádzame k jazeru Žarnowiec, kde z jedného móla [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Branislav Turčina

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 331567x
Priemerná čítanosť článkov: 6028x

Autor blogu

Kategórie